Skandal szpiegowski w Szwecji

W Szwecji ujawniono, że władze szwedzkie szpiegują Rosję i pozyskane dane ( internet) przekazują do USA i Londynu.Przez Szwecję przechodzi 80% rosyjskiej komunikacji internetowej.
Red.

FRA spionerar på Ryssland åt USA

Publicerad 5 december 2013 06.40 · Uppdaterad 5 december 2013 10.26

 

Stockholm. Försvarets radioanstalt (FRA) hjälper USA att spionera på Rysslands politiska ledning, visar läckta dokument från Edward Snowden enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Uppgifter som framkommer tack vare FRA:s spaning mot ryska politiker lämnas över till den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency, enligt dokumenten som Uppdrag granskning (UG) har studerat. I dem beskrivs den svenska motsvarigheten FRA som en “ledande partner” i det internationella samarbetet, skriver UG på sin hemsida.
“FRA försåg NSA (…) med en unik samling om högt prioriterade ryska mål, såsom ledningen”, enligt ett NSA-dokumenten från den 18 april i år.
Det framgår inte i detalj hur spaningen mot ledande ryska politiker går till – om de avlyssnas eller om uppgifter om deras telefonsamtal eller internettrafik registreras. Det är också oklart om det rör sig om president Vladimir Putin eller andra ledare. Däremot är NSA av allt att döma mycket nöjt med samarbetet med sin svenska motsvarighet, som benämns som “unikt”.
Inför ett möte med FRA instrueras NSA-chefer enligt UG att berömma svenskarna:
“Tacka Sverige för dess fortsatta arbete mot ryska mål, och understryk den huvudroll som FRA spelar som en ledande partner i arbetet med det ryska målet, inklusive den ryska ledningen (…) och (…) kontraspionage. FRA:s tillgångar till kablar har resulterat i en unik signalspaningsrapportering på alla dessa områden”.
Enligt ett referat på UG:s hemsida om ett inslag i Rapport i kväll väljer såväl FRA som NSA att inte kommentera uppgifterna.
– De citat som du läste upp här är den typen av uppgifter som vi har ganska svårt att kommentera, säger Fredrik Wallin, talesperson på FRA, till SVT.
NSA kommenterar inte heller och säger att “USA samlar in utländska underrättelser på samma sätt som alla andra länder.”
Det har på senare tid förekommit internationella medieuppgifter om ett utbrett, USA-lett internationellt signalspaningsarbete där svenska FRA flera gånger nämnts som en viktig samarbetspart. Bland annat har den brittiske journalisten Duncan Campbell hävdat att Sverige, genom FRA, blivit “den största samarbetspartnern till (den brittiska signalspaningsbyrån) GCHQ utanför de engelskspråkiga länderna”.
Såväl FRA som den svenska regeringen har påpekat att lagen medger internationellt samarbete, men säger inte med vilka länder.
– En samarbetspartner kan inte styra oss, det vi samarbetar om ligger inom ramen för den inriktning svenska regeringen har gett oss, sade Dag Hartelius, nytillträdd generaldirektör på FRA, för en knapp månad sedan.
Riksdagen beslutade 2008 att ge Försvarets radioanstalt (FRA) tillstånd att, för att kartlägga “yttre hot” mot landet, spana mot sms-, e-post och internettrafik som går via kabel över Sveriges gräns.
Samma år rapporterade Svenska Dagbladet att FRA-lagen gör det möjligt att söka igenom den stora ryska data- och teletrafik som går via Sverige och att uppgifter därifrån sedan ingår i den svenska byteshandeln med andra västländer. Flera källor som arbetar med eller har insyn i svensk underrättelsetjänst uppgav för tidningen att spaningen främst är riktad mot Ryssland.
– Vårt geografiska läge gör att runt 80 procent av Rysslands kontakter med stora delar av världen passerar i kablar via Sverige. Det är kärnan i det hela, hävdade en källa.
– Att regeringen, Försvarsmakten och andra myndigheter behöver underrättelser om Ryssland är det tyngsta skälet bakom lagen.
Londontidningen The Guardian började den 5 juni publicera avslöjanden om hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen. Källan var 30-årige Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men hoppat av.
UG:s reportrar har i sitt avslöjande samarbetat med Snowdens kontakt, journalisten Glenn Greenwald. Det var Greenwald som tog emot Snowdens läckta material och som har stått för en rad avslöjanden om västerländska underrättelsetjänster sedan dess.
I september framkom att Brasiliens och Mexikos statschefer personligen avlyssnats. I oktober blev det Frankrikes och Tysklands tur, med avslöjanden om utbredd avlyssning i Frankrike och spioneri mot förbundskansler Angela Merkel.

No comments yet.

Leave a Reply

Intronizacja
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE